11 voordelen van heilige basilicum of tulsi + recept tulsi thee (2023)

Heilige basilicum, ook wel bekend als tulsi, is een van die planten die je zal verbazen met de vele manieren waarop het je gezondheid en welzijn kan ondersteunen.

Het staat bekend om zijn therapeutische kracht. Het heeft een rijke geschiedenis die 3.000 jaar geleden teruggaat tot oude Indiase gebruiken.

In Ayurveda noemen ze het een rasayana. Deze term is vergelijkbaar met de Chinese term-tonica. Het betekent in feite dat dit een transformatief kruid is en, wanneer het dagelijks wordt ingenomen, het een persoon naar gezondheid beweegt.

Tulsi: de konigin van de kruiden

Tulsi is een geneeskrachtig kruid dat door de hindoes op het Indiase subcontinent als een heilige plant wordt beschouwd. Hindoes beschouwen Tulsi als een godin in de vorm van een plant.

Het offeren van tulsi-bladeren is bij verschillende hindoe-ceremonies dan ook verplicht. Om hieraan te kunnen voldoen groeien veel hindoes zelf thuis tulsi-planten in de tuin.

In traditionele geneeswijzen zijn verschillende delen van tulsi – de bladeren, stengel, bloem, wortel, zaden en zelfs de hele plant – aanbevolen voor de behandeling van bronchitis, bronchiale astma, malaria, diarree, dysenterie, huidziekten, artritis, pijnlijke oogziekten, stress, chronische koorts, slangenbeten en schorpioensteken. (1)

Adaptogeen

Ayurveda is ‘s werelds oudste medische systeem. Het heeft een holistische benadering van gezondheid en ziekte die zich richt op het behoud en de promotie van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten door middel van gezonde leefstijlpraktijken – inclusief regelmatige consumptie van adaptogene kruiden die het vermogen hebben om een gevoel van welbevinden te bevorderen in een wereld met een veel stressvolle componenten

Modern onderzoek heeft Tulsi geclassificeerd als een adaptogeen kruid. Adaptogenen bevorderen het gevoel van welbevinden en gaan stress, een belangrijke verstoorder van harmonie in het lichaam, tegen.(2)

Stress zorgt voor vrije radicalen die ontstekingen op celniveau kunnen veroorzaken. Adaptogenen zijn stoffen met een sterke antioxidantfuntie die schadelijke gevolgen van stress kunnen helpen elimineren.

Onder invloed van adaptogenen wordt de mens minder vatbaar voor stress.

Om deze reden adviseren Ayurvedische beoefenaars de regelmatige consumptie van tulsi-thee als een essentiële levensstijl.

Vandaag de dag wordt tulsi vaak geconsumeerd in supplementvorm of als tulsi-thee. Het wordt gebruikt als een natuurlijk middel tegen angst, bijniermoeheid, hypothyreoïdie, onevenwichtige bloedsuikerspiegel en als een huismiddel tegen acne.

Niet alleen tegen stress

Heilige basilicum helpt het lichaam niet alleen om zich aan te passen aan stress, het kan ook energie en uithoudingsvermogen bevorderen. Een manier om dit te doen is door het vermogen van het lichaam om efficiënt zuurstof te gebruiken te vergroten.

Als een kruid voor het hart heeft Tulsi veel heilzame acties op het hart. Het is licht bloedverdunnend en bevordert een goede bloedsomloop. Het kan stressgerelateerde hoge bloeddruk verlagen en dagelijks innemen kan helpen om het cholesterolgehalte te optimaliseren.

(Video) Tulsi Thee (heilige basilicum)

Stress kan een rol spelen in de algemene cardiovasculaire gezondheid en de adaptogene eigenschappen van tulsi kunnen werken tegen stressgerelateerde schade.

Dierproeven gepubliceerd in de Alternative Medicine Review tonen ook aan dat heilige basilicum voordelen cardio-beschermende eigenschappen omvatten. Met andere woorden, het lijkt de gezondheid van het hart te verbeteren. (13)

In Ayurveda bestaat een formule die balancerend is voor een ieder (tridoshic, vata, pitta en kapha). Deze formule bestaat uit tulsi, arjuna en hawthorne.

Tulsi en onderzoek

In de moderne geneeskunde hebben de afgelopen decennia verschillende Indiase wetenschappers en onderzoekers de farmacologische effecten bestudeerd van verschillende delen van de tulsi-plant op:
• het immuunsysteem,
• het voortplantingssysteem,
• het centrale zenuwstelsel,
• het cardiovasculaire systeem,
• het maagsysteem,
• het urinewegstelsel
• en de bloedbiochemie .

Onderzoekers beschreven de therapeutische betekenis van heilige basilicum bij het behandelen en verlichten van verschillende kwalen en ze hebben een wetenschappelijke basis gelegd voor de therapeutische toepassingen van tulsi.

Het helpt organen en weefsels te beschermen tegen chemische stress van industriële vervuilers en zware metalen en fysieke stress door langdurige fysieke inspanning, fysieke beperkingen en blootstelling aan overmatig lawaai. (3)

Tulsi plant

Is basilicum hetzelfde als heilige basilicum?
Ik weet dat sommigen van jullie zich afvragen of onze gemeenschappelijke culinaire plant, basilicum, hetzelfde is als tulsi of heilige basilicum en het antwoord is nee.

Onze culinaire plant, Ocimum basilicum, is een andere soort hoewel ze sommige overlappende eigenschappen en toepassingen hebben. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten in het geslacht Ocimum.

Er zijn twee veel voorkomende soorten tulsi:
Rama tulsi heeft een witte stengel en groene bladeren.
Shyam tulsi heeft een donkere roze-paarse stengel en bladeren.
Beide typen zijn vergelijkbaar qua geur en voordelen.

10 heilige basilicum-voordelen

1. Acne
Heilige basilicum helpt bij het bestrijden van bacteriën en infecties, dus het is een geweldige natuurlijke remedie voor acne en andere huidirritaties. Van heilig basilicum wordt aangenomen dat het de huid ten goede komt en het helpt huidinfecties zowel intern als extern te behandelen.

De belangrijkste werkzame stof van heilige basilicumolie is eugenol, ook het actieve ingrediënt in de krachtige antimicrobiële kruidnagelolie, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het helpt bij het bestrijden van vele huidaandoeningen.

Heilige basilicum bevat ook andere therapeutische componenten, waaronder gamma-caryophylleen en methyleugenol.

Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Cosmetic Science laat zien dat heilige basilicum een natuurlijke behandeling van acne kan zijn. (4)

Wanneer het wordt gebruikt in combinatie met kokosolie als drager, absorbeert heilig basilicum de huid nog beter en kan het zelfs effectiever zijn.

2. Diabetes
De voordelen van de heilige basilicum lijken het vermogen te omvatten om de glucosespiegels in het bloed te reguleren, zoals aangetoond door verschillende reageerbuis- en dierexperimenten, evenals klinische proeven bij de mens.

Een placebo-gecontroleerde proef met heilige basilicumbladeren wijst naar de antidiabetische activiteit van heilige basilicum.

(Video) magic of Tulsi plant, 🥺🥺🥺🥺

Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat heilig basilicum kan worden voorgeschreven als onderdeel van een behandelplan voor mensen met milde tot matige niet-insulineafhankelijke diabetes. (5)

3. Kanker
In het algemeen kan heilig basilicum niet alleen werken als een natuurlijke behandeling van kanker, maar een ander voordeel is dat het ook kan helpen om het te voorkomen.

Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig tulsi consumeren minder gevoelig zijn voor immuniteitsverlies en minder vatbaar zijn voor het ontwikkelen van kankercellen.

Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer, kunnen tulsi en zijn fytochemicaliën (waaronder eugenol, rosmarinezuur, apigenine, myretenal, luteoline, β-sitosterol en carnosic acid) in sommige gevallen helpen door chemische stoffen geïnduceerde long, lever, orale en huidkankers voorkomen, omdat ze de antioxidantactiviteit verhogen, gezonde genexpressies veranderen en metastasen stoppen. (6)

Tulsi lijkt ook te helpen het lichaam te beschermen tegen stralingsvergiftiging en helpt bij de behandeling van schade door bestraling, volgens onderzoek gepubliceerd in 2016 in het Journal of Cancer Research and Therapeutics. Het beschermt selectief de normale weefsels tegen de destructieve effecten van straling. (7)

In feite heeft het tijdschrift Nutrition and Cancer een interessante recensie gepubliceerd waarin het belangrijke onderzoek wordt beschreven met betrekking tot het vermogen van tulsi om kanker te bestrijden die we in de afgelopen paar jaar hebben gezien.

De artsen die betrokken zijn bij dit onderzoek zijn het erover eens dat conventionele chemotherapie en radiotherapiebehandelingen die in de afgelopen drie decennia zijn gebruikt, de ziekte niet hebben kunnen bestrijden, plus dat ze ernstige bijwerkingen hebben.

Veel natuurlijke middelen – vooral tulsi bladeren en extracten van andere planten – blijken niet-toxisch, gemakkelijk verkrijgbaar en hebben bewezen antikanker eigenschappen. (8)

4. Hormonen en Stress
Tulsi heeft het vermogen om hormoonspiegels op natuurlijke wijze in balans te houden.

Tulsi heeft ook een positief fysiek effect op het lichaam en mentale voordelen. Door tulsi-thee te drinken, of door tulsi aan je maaltijden toe te voegen, help je je systeem te kalmeren en houd je je lichaam soepel.

Volgens een wetenschappelijk artikel dat in 2014 in de Journal of Ayurveda en Integrative Medicine werd gepubliceerd, is er steeds meer bewijs dat heilig basilicum de fysieke, chemische, metabole en psychologische stress kan verbeteren. (1)

Van Tulsi is ook aangetoond dat het de metabole stress tegengaat door normalisatie van bloedglucose, bloeddruk en lipiden, en psychologische stress door positieve effecten op het geheugen en de cognitieve functie en door zijn anxiolytische en antidepressieve eigenschappen.

Tulsi bevat drie fytochemische verbindingen die helpen deze resultaten te bereiken. De eerste twee, ocimumosides A en B, zijn geïdentificeerd als antistressverbindingen en kunnen het bloedcorticosteron (een ander stresshormoon) verlagen en positieve veranderingen in het neurotransmittersysteem van de hersenen veroorzaken. (9)

Het derde, 4-allyl-1-O-beta-D-glucopyronosyl-2-hydroxybenzeen is ook in staat om stressparameters in labstudies te verlagen. (10, 11)

5. Koorts
Heilige basilicum wordt vaak aanbevolen als een behandeling van koorts, vooral door beoefenaars van de Ayurvedische Geneeskunde.

Tulsi worden verondersteld als antibioticum, kiemdodende en desinfecterend middel te werken, wat betekent dat ze ons kunnen beschermen tegen bacteriën en virussen. (12)

Als we koorts hebben, is dat het bewijs dat onze lichaam vecht tegen een infectie. Daarom kan tulsi, met zijn eigenschappen om infecties te bestrijden, helpen koorts te bestrijden en je gezondheid snel herstellen.

(Video) Benefits of Holy Basil

6. Ademhalingsstoornissen
Tulsi bevat camphene, eugenol en cineole, die helpen verlichting te bieden van congestie en andere symptomen van ademhalingsstoornissen.

Wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat heilige basilicum een indrukwekkende anti-astmatische vermogens bezit en de ademhaling gemakkelijker kan maken. Daarom is het een algemeen aanbevolen kruid voor respiratoire problemen in de Ayurvedische geneeskunde. (1)

7. Vitamine K
Vitamine K is een essentiële in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de botten en de gezondheid van het hart.

Het is een van de belangrijkste vitamines die betrokken zijn bij botmineralisatie en bloedstolling, maar helpt ook de hersenfunctie, een gezond metabolisme en cellulaire gezondheid te behouden. Eén kopje tulsibladeren heeft meer dan uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, waardoor het een perfecte bron is om vitamine K-tekort te voorkomen.

Bovendien kan vitamine K gunstig zijn voor uw botdichtheid, spijsvertering en hersenfunctie.

8. Tandheelkundige zorg en mondgezondheid
Tulsi heeft de kracht om bacteriën in je mond te bestrijden die leiden tot tandheelkundige problemen, zoals gaatjes, tandplak, tandsteen en slechte adem. Tulsibladeren dienen als mondverfrisser omdat ze de bacteriën en ziektekiemen in je mond doden. (14)

Probeer voor een natuurlijke tandverzorging een druppel tulsi-etherische olie toe te voegen aan je tandpasta of elke dag een kopje Tulsi-thee te drinken.

9. Hoofdpijn
Beoefenaars van Ayurveda bevelen heilig basilicum aan als een natuurlijk middel tegen hoofdpijn dat kan helpen bij het verlichten van migrainepijn. (15)

Sommigen geloven dat dit te wijten is aan het vermogen om sinusdruk te verlichten, en raden aan tulsi-thee te maken om hoofdpijnklachten te verminderen.

10. Ogen
Onze ogen zijn gevoelig voor virale, bacteriële en schimmelinfecties die zeer gevaarlijk kunnen zijn. Gelukkig kunnen de heilzame voordelen van basilicum helpen deze schadelijke infecties te bestrijden. Tulsi wordt voorgeschreven in Ayurveda tegen conjunctivitis – ook algemeen bekend als roze oog – dankzij de ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen. (16)

Tulsi kan ook een aantal oogproblemen, waaronder cataracten, helpen voorkomen. Volgens Dr. S.K. Gupta van het All India Institute of Medical Sciences, de actuele toediening van een kruiden-oogdruppelmengsel dat kurkuma en heilige basilicumextracten bevat, helpt de oxidatieve stress en de onoplosbare eiwitvorming die tot cataract leidt te neutraliseren. (17)

Tulsi gebruiken en koken

Tulsi-planten worden gekweekt in bijna elk hindu huishouden. De bladeren hebben een zoete, aromatische geur en een muntachtige smaak;

Ze worden gebruikt bij het garneren van voedsel, sauzen en soepen. Ze worden ook vaak gebruikt om sappen, gearomatiseerd water en tulsi-thee te maken. In India eten mensen rauwe tulsibladeren om een hoest of verkoudheid te bestrijden.

Je kunt een tulsi-plant kopen en verzorgen, of je kunt tulsi-bladeren en poeder kopen bij een reformwinkel.

Om tulsibladeren te bereiden, maak ze grondig schoon en hak ze dan grof in met een keukenmes. Het is het beste om verse tulsibladeren binnen een dag of twee te gebruiken, maar ze kunnen ongeveer vijf dagen in een afgesloten zak in de koelkast worden bewaard.

Tulsi thee

Tulsi-thee is een populaire drank in India die wordt geconsumeerd in plaats van koffie.

(Video) Eating Basil Everyday Will Do This To Your Body

Je vindt tulsi-thee bij veel natuurvoedingswinkels; het komt in dozen met theezakjes. Je kunt ook gedroogde tulsi-bladeren kopen en een theebal gebruiken om deze nuttige en smakelijke thee te maken.

Heb je liever ijsthee, dan kan je eenvoudig de thee afkoelen, ijs toe te voegen en zelfs wat stevia of citroen als smaakmaker. Je kunt ook een koude infusie maken van tulsi bladeren.

11 voordelen van heilige basilicum of tulsi + recept tulsi thee (1)

Recept tulsi thee

Vandaag ga ik een van mijn favoriete tulsi thee recept delen.

Smakelijke tonische tulsi-thee

Ingredienten
• 1 tl tulsi (heilige basilicum) bladeren
• 1 tl hibiscusbloemen
• 1 tl rozenblaadjes
honing naar smaak
• 4 kopjes water

Bereiding
• Doe de kruiden in een theepot.
• Giet het heet water erbij.
• Laat het 10 – 15 minuten weken.
• En geniet van je heilige basilicumthee!

Kruidengeneesmiddelen van Tulsi

Je kan Tulsi gebruiken om krachtige kruidengeneesmiddelen te maken, zoals bijvoorbeeld een voedende infusie tinctuur, glyceriet of een kruiden ghee.

Het maken van kruidengeneesmiddelen wordt aanbevolen omdat het gemakkelijker verteerbaar is en daardoor beter door je lichaam wordt opgenomen.

Recepten met Tulsi

Verse tulsibladeren of tulsi-poeder kunnen een interessante en onverwachte smaak toevoegen aan uw dagelijkse salade-recept. Probeer tulsi toe te voegen aan salade of een rijstrecept.

Het toevoegen van tulsi-thee aan je bad is een geweldige manier om de orgaanfunctie te verbeteren en bacteriën of schimmelinfecties te doden.

Mogelijke bijwerkingen

Heilige basilicum wordt in de Ayurvedische geneeskunde vaak genoemd als een kruid om een groot aantal aandoeningen te behandelen. Gebruikt voor duizenden jaren, heeft heilige basilicum weinig bijwerkingen en biedt het lichaam veel voordelen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat heilige basilicum veilig is voor regelmatige consumptie en gebruik op de huid.

Eén opmerking om in gedachten te houden is dat heilige basilicum (tulsi) de bloedstolling kan vertragen.
Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen, omvatten aspirine, clopidogrel, dalteparine, enoxaparine, heparine, ticlopidine en warfarine.
Vanwege de invloed op de bloedstolling dient u het gebruik van de heilige basilicum twee weken voor een geplande operatie stop te zetten. (18)

Tulsi kopen

Dit kruid is verkrijgbaar in de vorm van bladeren, poeder, supplementen en etherische olie.

FAQs

11 voordelen van heilige basilicum of tulsi + recept tulsi thee? ›

Het verlaagt stressniveaus in het lichaam, remt ontstekingsprocessen, reguleert plasmacholesterolniveaus, verwijdert toxines, beschermen tegen straling, helpt maagzweren te voorkomen, koorts te verminderen en de spijsvertering te ondersteunen.

Is Tulsi hetzelfde als basilicum? ›

De termen Tulsi en Heilige Basilicum worden dus beiden gebruikt voor dezelfde plant. Waar de plant groeit bepalen de smaak, het aroma, de kleur van de bladeren en de geneeskrachtige eigenschappen die aan de plant worden toegekend.

Waar is Tulsi thee goed voor? ›

Tulsi is een adaptogeen, het helpt het lichaam zich aan te passen aan uit- of inwendige stressfactoren. Het ondersteunt door de voedende werking het herstelmechanisme van het lichaam. Het helpt stress te verminderen en bevordert je uithoudingsvermogen. Tulsi bevat vitamine C en A.

Hoe smaakt Tulsi thee? ›

Blaadjes van Heilige basilicum, ook wel Tulsi genoemd, voor het zetten van kruideninfusie. Heilige basilicum smaakt anijsachtig, met een lichte citrustoets. Drink deze biologische kruidenthee puur of meng met andere kruiden voor een persoonlijke melange.

Hoe maak je Tulsi thee? ›

Vandaag ga ik een van mijn favoriete tulsi thee recept delen. Doe de kruiden in een theepot. Giet het heet water erbij. Laat het 10 – 15 minuten weken.

Is basilicum goed voor de gezondheid? ›

Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:

Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.

Wat is de werking van basilicum? ›

Basilicum ontspant spieren, zowel gladde als dwarsgestreepte. Een tweede belangrijke werking van basilicum is doorstroming op plaatsen waar het vastzit. Vooral het bekkengebied is een plaats waar basilicum kan helpen, met name bij baarmoeder en prostaatproblemen. De sterke geur geeft vitaliteit en montert op.

Hoeveel kopjes Tulsi thee per dag? ›

Eén of twee kopjes Tulsi per dag zijn voldoende om de voordelen te ervaren, maar u kunt de gebruikte hoeveelheid verhogen om de werkzaamheid te vergroten.

Kun je van basilicum thee zetten? ›

Basilicum thee maken

Je kan zowel verse als gedroogde basilicum gebruiken. Kook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum. Je kan eventueel een drupje citroensap toevoegen, maar ook kamille of citroengras zijn heerlijke toevoegingen aan basilicumthee.

Is thee gezond in de avond? ›

"Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek", aldus het Voedingscentrum. Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee.

Wat betekent Tulsi? ›

Tulsi (Ocimum sanctum) is ook wel bekend als Indiase basilicum of heilig basilicum. Binnen ayurveda wordt het vanwege zijn talrijke ondersteunde eigenschappen ook de ongeëvenaarde, moeder-medicijn der natuur en de koningin der kruiden genoemd.

Hoeveel verse salie in thee? ›

Gebruik hiervoor een volle eetlepel salie (vers of gedroogd) en laat het een kwartiertje trekken tot een sterke thee. Laat de drank afkoelen, gorgel drie keer per dag, een paar dagen achter elkaar. Let op: Saliethee is dus gezond, maar overdrijf je inname niet. Een tot twee koppen per dag is voldoende.

Welke kruiden zijn geschikt voor thee? ›

De beste kruiden voor je theetuin in potten
 • Basilicum (Ocimum basilicum) ...
 • Citroengras (Cymbopogon citratus) ...
 • Citroenmelisse (Melissa officinalis) ...
 • Citroenverbena (Aloysia citrodora) ...
 • Echte kamille (Matricaria chamomilla) ...
 • Marjolein (Origanum majorana en Origanum vulgare) ...
 • Gember (Zingiber officinale)
Apr 8, 2022

Welke thee brengt je tot rust? ›

Acht stressverlagende kruiden
 1. Rozemarijn: opwekkend bij vermoeidheid. ...
 2. Kamille: ontspanning voor de overprikkelde geest. ...
 3. Verveine: kruid voor de perfectionist. ...
 4. Lavendel: bij concentratieproblemen en slapeloosheid.
 5. Lindebloesem: voor een frisse state of mind. ...
 6. Melisse: bij nervositeit en examenstress.
Nov 26, 2020

Hoe maak ik mijn eigen thee? ›

Vul een theeglas met 3/4 deel gekookt water en 1/4 deel koud water. Voeg een zakje groene thee toe en laat trekken. Voeg 1-2 takjes verse munt toe en roer het geheel door met een kaneelstokje. Laat een paar minuten trekken voor de meeste smaak.

Is basilicum een groente? ›

Bereiden. Basilicum is een kruid dat wordt gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te maken. Het heeft een aromatische, peperachtige smaak en wordt vooral veel gebruikt in de mediterrane keuken.

Kun je basilicum rauw eten? ›

Kun je basilicum rauw eten? Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.

Kun je teveel basilicum eten? ›

Het normaal gebruik van keukenkruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper in gerechten is geen probleem.

Waar kan ik basilicum voor gebruiken? ›

Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.

Wat is de lekkerste basilicum? ›

Burns: met een heerlijk verfrissend geur en citroenaroma. Basilicum Grove: de meest bekende basilicumplant. Basilicum Dark Opal of Purple Ruffles: aromatische geur, bloeit paars aan einde van het seizoen. Genoveser Gustosa: de verbeterde biologische variant of de grofbladige variant.

Wat past goed bij basilicum? ›

Basilicum is, net zoals oregano, een van de meest gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Dit kruid past dan ook goed bij alle gerechten met een Italiaanse achtergrond of met een zuiders tintje zoals Mexicaans en Spaans. Pastasaus, tomatensoep, groenten zoals aubergine, tomaten, courgette en paprika, …

Wat is beter gedroogde of verse kruiden? ›

Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.

Waarom 3 koppen thee per dag? ›

Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken.

Hoeveel thee is teveel? ›

Bij thee praat je over theïne, dezelfde stof als cafeïne, waar je het bij koffie over hebt. Beperk de inname van cafeïne/theïne per dag tot 200 milligram, dat komt neer op zo'n drie kopjes zwarte of groene thee.

Wat doet een Adaptogeen? ›

Adaptogenen bezitten het unieke vermogen om zich aan te passen aan de behoeften van het lichaam (to adapt). Ze kunnen zowel een kalmerende als energie stimulerende werking hebben zonder dat er sprake is van overstimulatie. Ze helpen ons om aan te passen aan stressoren en de stressreactie van het lichaam te verminderen.

Waarom mag basilicum niet meekoken? ›

Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.

Kun je de takjes van basilicum eten? ›

Harde en zachte stelen

De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.

Kan je de takjes van basilicum eten? ›

De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus. De losse blaadjes zijn ideaal voor bij koude en warme recepten en als garnering.

Welke thee is goed voor buikvet? ›

De meest voorkomende theesoorten tegen ongewenst buikvet zijn matcha thee, groene thee en de polyfenolen die ze bevatten stimuleren de vetverbranding en ondersteunen het afslankproces.

Wat is de gezondste thee om te drinken? ›

Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.

Welke thee helpt om beter te slapen? ›

Het beste kun je 's avonds kruidenthee drinken. Kruidenthee bevat namelijk helemaal geen theïne. Bepaalde kruiden staan immers al eeuwen bekend om hun rustgevende effect. Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem.

Waar kan ik Thaise basilicum kopen? ›

AH Thaise basilicum bestellen | Albert Heijn.

Wat is Tulsi Leaves? ›

Tulsi of heilige basilicum is een populair kruid dat afkomstig is uit het noord-centrale deel van het Indiase subcontinent. De Hindoe-cultuur beschouwt Tulsi als heilig vanwege de immense medicinale, mythologische en spirituele waarde.

Wat betekent bieslook? ›

Bieslook is een kruid dat ook wel pijpgras wordt genoemd vanwege de holle binnenkant. Het is een plant uit de lookfamilie, wat inhoudt dat het kruid verwant is aan bolgewassen, zoals ui, prei en knoflook.

Wat doet salie in je lichaam? ›

Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Salie bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, K, B6 en calcium en ijzer. Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee.

Is salie goed voor de huid? ›

Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.

Is salie bloeddrukverlagend? ›

Rode salie wordt ook Dan Shen of Chinese salie genoemd. Dit gezonde kruid kent veel toepassingen en is populair in de traditionele Chinese geneeskunde. Danshen thee zou helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Ook kan het helpen om de bloedcirculatie en de doorbloeding van de hersenen te verbeteren.

Welke thee kun je onbeperkt drinken? ›

Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.

Welke kruiden mag je niet combineren? ›

Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.

Welke thee helpt bij spierpijn? ›

Gemberthee

Gemberthee is een wondermiddeltje voor heel wat kwalen: Je geest en lichaam komen ervan tot rust en het kalmeert onrustige spieren. Het helpt bovendien bij hoofd- en spierpijn. Het versterkt het immuunsysteem en helpt je lichaam te beschermen tegen infecties, verkoudheid en griep.

Wat is de beste thee ter wereld? ›

Pu Erh thee

Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.

Wat is de duurste thee ter wereld? ›

Het kopje thee waar je het meest voor moet betalen kan je vinden in China. Het is groene thee en de bemesting van de theestruiken gebeurt uitsluitend met poep van de Reuzenpanda. Voor één kopje thee mag je een bedrag neerleggen van 160 euro.

Welke thee tegen angst en stress? ›

Kamille: Kamille is een rustgevende infusie die kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn. Linde: Lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen. Passiebloem: Een infusie van pure passiebloem werkt kalmerend zonder suf te maken.

Wat als je thee te lang laat zitten? ›

Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.

Waar moet je op letten bij het zetten van thee? ›

Om een heerlijk kopje zwarte thee te zetten, is het belangrijk om water te gebruiken dat goed gekookt is en een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Gebruik een theepot of theezeefje om de theeblaadjes in te doen en laat deze vervolgens 2-4 minuten trekken.

Wat is Pukka thee? ›

Pukka is een uniek aanbod van biologische kruiden en bekroonde theeën, die zijn gebaseerd op de oude wijsheid van Ayurveda - 'de kunst om wijs te leven. ' Pukka heeft 'Pukka Herbs' in het leven geroepen om de wonderen van deze wijsheid gemakkelijk toegankelijk te maken voor iedereen.

Kan basilicum in de diepvries? ›

In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.

Kun je de bloemen van basilicum eten? ›

Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.

Waar groeit basilicum het best? ›

Basilicum groeit het beste op een zonnige, maar beschutte plek. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Laat de plant nooit uitdrogen. Het blad kun je het beste vanaf de top plukken, daarmee bevorder je de doorgroei.

Wat is vergelijkbaar met basilicum? ›

Basilicum vervangen

Een van de beste vervangers voor basilicum is een ander populair kruid: oregano. Oregano heeft een vergelijkbaar smaakprofiel als basilicum, hoewel het een meer uitgesproken smaak heeft. Een ander alternatief voor basilicum is tijm.

Welk kruid lijkt het meest op basilicum? ›

Naast oregano is tijm een van de beste alternatieven voor basilicum. Het heeft een vergelijkbare aardse smaak als oregano en basilicum. Het is echter niet zo peperig als oregano. De mildere smaak van tijm maakt het een gemakkelijke vervanging voor een verscheidenheid aan gerechten.

Wat lijkt het meest op basilicum? ›

Alternatief voor basilicum

Basilicum is slecht te vervangen door een ander kruid, omdat het zo'n sterke smaak heeft. Wel is het in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij pasta's mogelijk het te vervangen door rucola. deze groente heeft een sterke smaak en kan een gerecht daardoor wat diepgang geven.

Wat is het verschil tussen basilicum en Thaise basilicum? ›

Basilicum & Thaise basilicum: het verschil

De blaadjes van Thaise basilicum zijn allereerst puntiger en steviger. Ook hebben ze vaak een paarse gloed. Qua smaak wijken de twee ook flink af. Thaise basilicum heeft een sterker aroma en is meer anijsachtig.

Wat doen met teveel basilicum? ›

Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in. Opnieuw invriezen.

Kun je te veel basilicum eten? ›

Wie graag verse basilicum eet, kan maar beter opletten. Bepaalde darmbacteriën E. coli en salmonella overleven op verse basilicum en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.

Welke kruiden mogen niet bij elkaar staan? ›

Munt moet alleen

Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.

Welke insecten eten basilicum? ›

Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken.

Kan je basilicum eten? ›

Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.

Welke kruiden zijn het belangrijkst? ›

Must-have
 • basilicum.
 • peterselie.
 • oregano (gedroogd geeft evenveel smaak als vers)
 • tijm.
 • paprikapoeder (keuze uit zoet of pittig)
 • kaneel (een zoetmaker voor je warme gerecht)
 • rozemarijn.
 • nootmuskaat.
Sep 21, 2021

Hoe heet basilicum in het Engels? ›

basilicum {de}

basil {znw.}

Is Thaise basilicum gezond? ›

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Thaise basilicum? Wie last heeft van een slechte bloedsomloop, kan gebaat zijn met Thaise basilicum in z'n maaltijden of thee. Ook zijn de antioxidanten goed voor je immuunsysteem.

Kun je basilicum bakken? ›

Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.

Videos

1. Tulsi Mantra With Lyrics | Tulsi Pooja Mantra 108 Times | तुलसी मंत्र | Tulsi Vivah Pooja 2021
(Rajshri Soul)
2. तुलसी हो जाएगी घनी और हारीभारी 🌱🌿 Tulsi Plant Care Tips
(Arty's Corner)
3. હો હો રે મારો તુલસી નો ક્યારો - Ho Ho Re Tulsi No Kyaro - Derani Jethani Kirtan Mala Gujarati Kirtan
(Derani Jethani Kirtan Mala)
4. 10 Incredible Health Benefits of Basil You Should Know
(Natural Cures)
5. THE OBEROI HOTEL Mumbai, India 🇮🇳【4K Hotel Tour & Review】The Flagship Icon
(The Flip Flop Traveller)
6. कार्तिक मास भजन▹तुलसी के पत्ते कहाँ से लाऊँ रे श्याम तुलसी पे मचले |Kartik Maas Bhajan |Tulsi Bhajan
(Geet Mithas)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated: 13/10/2023

Views: 6326

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.